Един от водещите специалисти в областта на майчино-феталната медицина в България и председател на Асоциацията по майчино-фетална медицина д-р Мария Янкова е главен герой в предаването „Кой, кой е“ на 8 март.

Тя е завършила медицина в София. През 2006-а придобива специалност по Акушерство и гинекология. Има магистратура по Здравен мениджмънт. Ученик е на проф. Кипрос Николаидес – ръководител на водещата в световен план Фондация по фетална медицина към „King’s College Hospital“ в Лондон, където е специализирала и сертифицирана в областта на пренаталната диагностика, 1-ви триместър скрининг на бременността, фетална ехокардиография, инвазивната диагностика.

Д-р Мария Янкова извършва специализирана фетална диагностика в МЦ „Св. Петка“ и създава съвместно с д-р Стратиева през 2010-а O.S.C.A.R. Clinic – One step clinic of assesment of risks. Това е първата за страната специализирана клиника за намиране и профилактика на най-честите усложнения на бременността. От 2011 г. д-р Янкова е Асистент в Катедра Акушерство и гинекология към Медицинския факултет на Софийския университет в Университетска болница „Лозенец“. През 2016-а защитава Докторска степен към Катедра Превантивна медицина във Факултета по Обществено здраве в Медицинския университет в София на тема “Управление на рисковете по време на бременност”. Д-р Мария Янкова е съучредител и в момента председател на Асоциацията по майчино-фетална Медицина, която инициира провеждането на V Международен конгрес по майчино-фетална медицина от 7 до 10 май в Катарино.

Какво е да се посветиш на една от най-сложните и нови медицински специалности, как лекарите, владеещи тънкостите ѝ допринасят за по-високото качество и прецизност при проследяването на бременността и раждането, както и още лични моменти, свързани с професионалния избор и отдаденост в работата, чуйте в разговора с д-р Мария Янкова в звуковия файл.