Оскар Клиник се класира на трето място в категорията за медицински проект в конкурса за иновации в здравеопазването на в. Капитал и AbbVie

Проектът на Оскар Клиник „Скрининг за преекламсия – 12 000 преминали пациенти за 5 години“ се класира на трето място сред медицинските проекти, които участваха в третото издание на конкурса „Иновации и добри практики в здравния сектор“. Наградите се организират от вестник Капитал и биофармацевтичната компания AbbVie. 

24 проекта от цялата страна се включиха в конкурса, като най-добрите сред тях бяха отличени по време на Седмата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, провела се на 27 ноември 2020 г.

Проектът на Оскар клиник спечели общо 348 точки. Само с 10 точки повече на първо място се нареди “Аортно клапно протезиране с дясна миниторакотомия“ на д-р Асен Келчев, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ, а второто бе за д-р Васил Гелев, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, и работата му по прилагането на вътресъдова литотрипсия при сложни калцирани лезии на коронарните съдове за първи път в България.

Преекламсията е основна причина за майчина и перинатална смъртност. Екипът ни от специалисти по фетална медицина за първи път у нас въведе скрининга за преекламсия в България и е носител на най-големия опит в страната за установяването на риска от това изключително сериозно състояние, касаещо здравето и на майката, и на бъдещата й рожба. В Оскар Клиник този скрининг е въведен рутинно от 2013 година и през него преминават всички бременни жени, които преминават специализираната ни женска консултация или ни посещават за високоспециализирани изследвания. За поледните 5 години през такъв скрининг са преминали близо 12 хиляди жени, като установените усложнения са 10%, а ражданията без усложнения при плацентарни нарушения, вкл. прееклампсия са 98%.

 

Проектите в конкурса бяха оценени от жури с доказани експерти в сферата на здравеопазването, начело с д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към Народното събрание. Журито заседава на 28 октомври, като гласува в реално време по 5-точкова система и критерии за ползите за пациентите и как дадената практика е подобрила или спасила техния живот. Най-високо се оценяват проектите, които демонстрират внедряване на иновация или добра практика, каквито до момента не са била реализирана в България.