?‍⚕️Д-р Мария Янкова, дм: Чрез скрининга за прееклампсия ние, специалистите, печелим време в името на живота. Време, в което да опазим здравето на майката, да подсигурим оптимални условия за развитие на фетуса и да доведем раждането максимално близо до термин
Д-р Мария Янкова е акушер-гинеколог, консултант по фетална медицина. Като председател на Управителния съвет на Асоциацията по майчино-фетална медицина у нас тя е един от лекарите, които са се посветили на усъвършенстването на грижите за бъдещите майки в България. Не спира да развива професионалните си компетенции. Освен образованието по медицина, акушерство и гинекология и здравен мениджмънт, което получава у нас, тя е ученик на проф. Кипрос Николаидес – ръководител на водещата в световен план Фондация по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон.
По повод Световния ден за борба с прееклампсията и за да спомогне за популяризирането на спецификите на това състояние, д-р Янкова отговаря на едни от най-често задаваните въпроси, които възникват у всеки, който за пръв път чува това понятие.
❓Какво представлява прееклампсията?
➡Това е мултисистемен синдром, развиващ се през втората половина на бременността. Характеризира се с хипертония и признаци на увреждане на черния дроб и бъбреците. Може да предизвика възникването на сърдечно-съдови и метаболитни заболявания в бъдеще.
❓Колко често се среща прееклампсията?
➡Развива се в от 2 до 8% от бременностите. Процентът зависи от демографските характеристики на изследваното население. Например при чернокожи жени процентът е 2-3 пъти по-висок, отколкото при белите жени.
❓Как се диагностицира прееклампсията?
➡В България въведохме поетапно скрининга за прееклампсията в синхрон след обявяването на доказани резултати от многоцентрови проучвания в Европа, проведени под ръководството на Fetal Medicine Foundation London /FMF/. Това е най-престижната научна школа в света с широка научна дейност в областта на пренаталната диагностика. Резултатите от работата на FMF се въвеждат в системите на здравеопазването във Великобритания и в държави членки на ЕС чрез техните професионални общности. В България приемник на FMF е Асоциацията по майчино-фетална медицина. Основна цел на нашата организация винаги е било въвеждането на скринингови програми за превенция на хромозомни и генетични заболявания, както и откриване и превенция на животозастрашаващи състояния при майката и плода, каквато е прееклампсията. Задачата ни преди повече от 10 години беше всяка бременна жена да има достъп до качествен скрининг през първия триместър и сме горди, че той вече е златен стандарт и се прилага навсякъде. Така всяка бременна жена може през първите три месеца на бременността да премине през специализирана консултация, която включва обстоен преглед с ехограф и биохимични лабораторни изследвания, които да докажат или отхвърлят още на този ранен етап от бременността наличието на вродени аномалии на плода. Сега целта ни е да постигнем същото със скрининга за прееклампсия и той да стане достъпен във всяка точка на страната в центровете, в които се провежда специализирана пренатална диагностика.
❓Рискът от възникване на прееклампсия еднакъв ли е за всички бременни?
➡Опитът до момента показва, че напредването на възрастта на майката, увеличаването на теглото, медицинската история за хронична хипертония, захарният диабет, зачеването инвитро, фамилната или лична история за прееклампсия и др. крият по-голям риск от възникване на прееклампсия.
❓Какво трябва да знаят бъдещите майки?
➡Че съществува скрининг, който показва риска и че състоянието може да бъде контролирано, като късните усложнения се избегнат. Важно е да знаят, че проследяващият им акушер-гинеколог може да извърши или да ги насочи за този скрининг. Трябва да бъдат спокойни, че рискът е обект на контрол от специалистите и да бъдат информирани за съвременните методи на превенция на усложненията.
❓Какви рисковете крие прееклампсията за майката и бебето?
➡Тя е основна причина за майчина и перинатална смъртност. Описват се повече от 50 000 смъртни случая на майки годишно по света.
Прееклампсията може да доведе и до увреждане растежа на плода и повишен риск от преждевременно раждане с произтичащите рискове от недоносеност, които включват неонатална смърт, мозъчен кръвоизлив, гърчове, затруднено дишане и хранене, жълтеница, ретинопатия и продължителна хоспитализация и инвалидизация.
❓Как се диагностицира и контролира прееклампсията?
➡Скринингът в най-пълния си обем включва Доплер на маточните артерии, измерване на средно артериално налягане на майката, кръвни изследвания на няколко метаболика, които имат доказана връзка с хипертонични усложнения по време на бременността. Те имат отношение към плацентарната функция и могат да покажат завишена предразположеност към сърдечно-съдово усложнение. Комбинираният скрининг от майчините фактори, МАР, UTPI, PLGF и sFLT прогнозира почти всички случаи на преждевременна прееклампсия (<37 седмица). А комбинираният скрининг от майчини фактори МАР, PLGF и sFLT-1 прогнозира около 85% от късната прееклампсия (>37 седмица).
Скринингът не цели да плаши родителите, а да адаптира женската консултацията така, че всеки симптом и проява да бъдат правилно уловени от специалистите и терапевтирани. Целта е да печелим време, в което оказваме пълен контрол върху рисковите фактори, за да подсигурим оптималните условия за развитие на плода, да опазим здравето на майката и раждането да бъде максимално близко до термина. Нашите резултати за последните 5 години са за преминали над 12 000 бременни жени, като 98% от тях родиха на термин и без усложнения за майката и плода.
❓Може ли прееклампсията да бъде предотвратена?
➡Да. Част от успеха на нашата работа изисква определяне на правилното време и място на раждане. Критично важно е родоразрешението да се осъществи в родилни центрове с високоспециализирана акушеро-гинекологична помощ и трето ниво на отделенията по неонатология. Философия на превантивната медицина е да се осигури пълната информация за потенциалните рискове, за да бъде ефективен контролът върху тях, да отложим развитието на болестните процеси или да приложим ранно лечение, ако е възможно. В този смисъл в момента, в който се установява риск от развитие на прееклампсия, клиничната изява все още не е започнала, т. е. още не са се проявили симптомите високо кръвно на майката и изоставане в растежа на плода. Това е и времето за реакция и превантивни мерки. Когато бременността се усложни, вече е късно.
❓Какво правите в тази посока?
➡Асоциацията по Майчино-фетална медицина си е поставила за цел да направи този скрининг достъпен за всички бременни жени в риск от развитие на прееклампсия. Нашите предложения към здравните власти са той да бъде включен като неизменна част от женската консултация и да залегне в приоритетите на програмата за майчино и детско здраве за намаляване на процента на преждевременното раждане и съответно на недоносеността, както по-тежките усложнения от прееклампсията. Смятаме, че това е напълно постижимо, като нашата асоциация е готова да сподели експертиза, да обучава. В момента тече нашият Пети международен конгрес по майчино-фетална медицина с над 170 делегати, за които резултатите от скрининга са особено важни, и сме сигурни, че ще залегне в рутинната им практика. Вярваме и в инициативността на здравните власти за осигуряването на достъп на всички бременни до съвременна и навременна диагностика и контрол на риска от развитие на прееклампсия.