Иновативните подходи при диагностика, проследяване и контрол на рисковете през бременността ще дискутират чуждестранни и български лекари в рамките на Шестия международен конгрес по Майчино-фетална медицина. Форумът е тридневен и ще се проведе от 12 до 15 май 2022 г. в Катарино. Очаква се събитието да събере над 300 специалисти от всички области на медицината, ангажирани с майчиното и детското здраве.

Повече подробности разказа в ефира на Радио София акушер-гинекологът д-р Мария Янкова, която е съучредител и зам.-председател на Асоциацията по майчино-фетална медицина. По думите й, българската медицина е достъпна за българската жена, но тя далеч не е достигнала качеството, което трябва да представлява в съвремието и поясни:

“Имам предвид, че в един дълъг период от време, в който се загуби подредеността и регламентът на женската консултация настъпи един хаос, в който всички специалисти и колеги, които се занимават в областта и работят в областта започнаха да организират консултациите според своите виждания. Тоест, така, както те смятат, което от една страна дава поле за изява, а от друга не е много добре, защото колкото една структура е по-подредена, толкова тя е по-леснодостъпна и толкова по-полезна за хората, които я ползват”.

Тя каза, че може да се допринесе областта да е подредена и достъпна за всички, тъй като на година има около 60 хиляди бременни, което не е голям брой и не е трудно да се положат усилия в тази посока и допълни:

”Ние не желаем да дублираме ролята на женската консултация, а просто да се намесим в моментите, в които това е важно и да ги улесним в работата им”. По думите й, през годините са обучени доста специалисти, които могат да обхванат тези 60 хиляди бременни за страната.

По отношение на това как може да се снижи процентът на спонтанните аборти и високия дял на недоносеност у нас д-р Янкова каза, че мерките са много и непрекъснато се откриват нови фактори, които могат да повлияят на този процес.

Според д-р Янкова, специално за спонтанните аборти може да се изключат фактори за да се подсигурят една или две бременности и продължава да се работи в областта, но за недоносените бебета може да се направи много и то е с прости мерки – измерване на дължината на маточната шийка, която е един предиктор на преждевременното раждане.

По думите й, изследването е елементарно, може да се направи на много места и е изключително информативно, и че благодарение на него процентът на родените недоносени бебета е снижен.

“В тази група от жените, които вече са родили на термин и са спокойни за следващите си бременности няма гаранции. И единственият начин да гарантираме да стигнат до термин е, като сме ги профилактирали”, заяви д-р Янкова. Тя добави, че в шестото издание на Международния конгрес по Майчино-фетална медицина ще има много иновации, но няма да бъдат забравени и старите теми, които са на тема борба с недоносеността, овладяване на високото кръвно по време на бременност и др.

Д-р Янкова каза, че изключително важна е приемствеността и, че се отделя време за младите колеги с които се споделят знания.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.