Find us on facebook! Find us on twitter!

Kakво се случва през месеците на бременността


Kakво се случва през месеците на бременността

Продължителността на бременността се изчислява от първия ден на последната Ви менструация. Към него се добавят  девет календарни месеца (30 или 31 дни всеки) или 40 седмици от бременността. Бременностите често разделяме на тримесечни периоди ( 3 триместъра).

4-7 седмици от бременността

Сърцето на ембриона започва бие приблизително още около четвъртата седмица от бременността. Малкото създание вътре в теб ще направи огромни крачки в развитието си през първите три месеца. Нервната система и мозъчните клетки се развиват с невероятно темпо. В края на втори месец , вашето бебе е с дължина около три см и очите и ушите вече са започнали да се развиват. Леки издутини показват къде ръцете и краката ще се образуват.

8 – 11 седмици на бременността

Растежът на вашето бебе и по точно ръцете, краката, носа, устата, ушите и мозъка се развиват с бърз темп. Промените в собственото Ви тяло също са важни . Вие произвеждате до два пъти повече кръв да запазите бебето си добре подсигурено. Бременността променя метаболизма (биохимични и хормонални реакции в организма, поддържат  органите и клетките, да работят оптимално) и циркулацията на женското тяло. Не забравяйте да пиете поне два литра на ден. Това, както и постепенното увеличаване на натиска на нарастващата матката върху пикочния мехур означава, че може да се наложи да уринирате по-често.

12-15 седмица от бременността

През това време, мозъка на бебето Ви започвада контролира  движенията и рефлексите си. Вашето бебе вече е в състояние да се движи по собствена воля. То продължава да расте с бързи темпове и може да преглъща и да суче палци. Вашият корем започва да си личи и сутрешното гадене е често. Ще се почувствате по-стабилна за да можете да очаквате с нетърпение това, което предстои.

16-19 седмица от бременността

Забелязвате ли пърхащо усещане в корема? Това може да са движения на вашето бебе! Бебето може би се интересува какво се случва с Вас. Ако се потите повече и се налага често да си поемате дъх , това е нормално . Вашата телесна температура е леко повишена, поради промените в хормоните Ви.

20 – 23 седмици от бременността


Вашето бебе е истински акробат тези дни, и се движи  в корема Ви толкова много, че е  видимо и отвън а не само осезаемо за Вас. Бащата на бебето може да участва повече в бременността и да общува с  детето си. Леки, редовни полюляващи усещания разкриват, че вашето бебе  хълца.

24 – 27 седмица от бременността


Чертите на лицето на детето Ви започват да се формират. До края на седмия месец, вашето бебе може да си отваря очите и да прави разлика между светлина и тъмнина.  Бебето започва да нараства на тегло и Вие ще забележите ефектите от това по себе си. От 26-та седмица на бременността, може да нараства със 0.5 до 1 килограм на седмица. Това започва да се превръща в тежест с бързи темпове. Допълнителното тегло натоварва гърба  и краката Ви, вашите органи са притиснати и имате по-малко свобода на движение.

28 – 31седмици на бременността


Паметта на вашето бебе се развива през този период и вече разпознава гласа Ви. Вкусовите възприятия на вашето бебе  се развиват, и то е в състояние да усети леката сладост на околоплодната течност, която е подобна на сладостта на майчиното мляко. Във  матката става пренаселено докато бебето расте. И вашето бебе се нуждае от почивки, точно като теб.

32 – 40 седмица от бременността


В последните два месеца, тялото ви се подготвя за раждането на бебето. То се смъква надолу в таза по време на последните седмици от бременността и е с главата надолу, за да заеме  правилната позиция за раждане. Вие ще забележите това заедно с  усещане за дърпане в гърба и дори да  видите смъкването на корема. Не забравяйте да си приготвите багажа за болницата четири седмици преди датата на термина си, така че всичко  да е готово, когато дойде време за раждане.

Назад