Find us on facebook! Find us on twitter!

Kak да дадете на новороденото Ви бебе добър старт в живота


Kak да дадете на новороденото Ви бебе добър старт в живота

Здравословния растеж и предотвратяване на затлъстяването е един добър пример за проблем, който може да бъде повлиян от навици, формирани преди раждането. Въпреки че зависи от много фактори  дали едно дете ще стане с наднормено тегло или дали ще има затлъстяване, изглежда че е един от най-важните от тях  е хранителния режим преди и след раждането.

Ако майката е с наднормено тегло, детето може да е прехранено по време на бременността и след това е по-вероятно да е с наднормено тегло или да развие диабет по -късно в живота.

Ако сте с наднормено тегло, трябва да се опитате да намалите теглото си още преди бременността и да преминете към начин на живот, който включва повече упражнения и здравословна диета. Също така е важно да поддържате наддаването на тегло по време на бременността в допустимите граници.

Недохранването на бебето в утробата Ви, може също да доведе до усложнения за него по-късно. Еднобразната, бедна на хранителни вещества диета при едни, при други -заради хранително разстройство или подобно – не са единствените възможни причини за недохранване на бебето. Някои състояния, като прееклампсия, бъбречно заболяване или тютюнопушене и употреба на алкохол по време на бременност може също да попречи на бебето да нараства адекватно в майчината утроба, в резултат на което се раждат по-леки и по-малки  бебета. Бебе, което не получава достатъчно храна в утробата се научава да се задоволява с по-малко и не може  да се справи със сравнително свръхпредлагане на храни извън матката. Този дисбаланс може да направи детето по-податливо на затлъстяване, високо кръвно налягане или диабет.

Бебетата, които се раждат прекалено малки и леки, не трябва да наваксват правилното тегло за възрастта си бързо. Всъщност, изглежда, че това (доброжелателно) прехранване може по-вероятно да предразположи децата по-късно да развият здравословни проблеми . Много по-добре е, ако родителите разработят  план със здравни грижи за детето им  съвместно с техния педиатър с цел бавно наддаване на тегло за постигане на нормалното тегло за възрастта за по-дълъг период

Назад