Find us on facebook! Find us on twitter!

Новини


13 дек 2014
Скрининг за Прееклампсия в Първи триместър

Скрининг за Прееклампсия в Първи триместър

Прееклампсията е усложнение на бременността която засяга около 2-3% от всички бременности. Това състояние се появява преди тридесет и една седмица на бременността при около един на всеки 50 случая. Ранната прееклампсия от този вид представлява много сериозен риск за майката и детето. Тя може да прогресира до HELLP-синдром или еклампсия и свързаните с тях живото-застрашаващи усложнения за майката.

Прееклампсията е една от основните причини за преждевременно раждане. Това също така е свързано с допълнителен риск за бебето да се роди твърде малко и твърде леко, тъй като не се е хранило достатъчно в утробата. Тези деца могат да имат психични и физически проблеми в развитието си по-късно, както и по-висок риск от диабет, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.

Въпреки че това състояние може да няма ясно проявени симптоми до 19-та гестационна седмица, основната причина за него се развива много по-рано, в действителност по време на първия триместър на бременността. Рискът от прееклампсия трябва да се идентифицира възможно най-рано, за да има възможност своевременно започване на превантивно лечение.

Сега имаме на разположение тест между 11 и 13 седмици от бременността (11 + O до 13 + 6) , с който да се изчисли вашия индивидуален риск от развитие на прееклампсия. Той включва измерване на кръвното Ви налягане, ултразвуково сканиране и кръвен тест. Някои хормони измерени в кръвта Ви, могат да ни насочат към прееклампсия дълго преди клиничните симптоми да започнат.

Ако тестът показва, че сте с повишен риск, ниска доза аспирин предписан от Вашия лекар както и  промени в диетата и начина на живот могат да помогнат за предотвратяване на прееклампсията. Тези предпазни мерки са особено полезни за предотвратяване на най-сериозната форма на това състояние а именно ранна прееклампсия.

Прееклампсията винаги изисква наблюдение от специалист. Вие също можете да допринесете като сами следите редовно кръвното Ви налягане. Бъдете бдителни и нащрек за евентуални предупредителни признаци като главоболие, нарушено зрение, бързо увеличаване на теглото (повече от 1 кг (2.2 кг) / седмица),  задържане на вода в тялото Ви, болка в горната част на корема, или безпокойство. Ако забележите тези симптоми, вие определено трябва да се видите с вашия проследяващ лекар за преглед без значение, че тези симптомите могат да се окажат  безвредни.

Навременното разпознаване и лечение на прееклампсията е от решаващо значение, не само за да се избегнат усложнения по време на бременността. Също така е от съществено значение,  да се избегне трайно увреждане на Вас и на детето Ви: Повече от 90% от жените с тежка прееклампсия развиват хронично високо кръвно налягане 20 години след бременността и е по-вероятно да имат сърдечно-съдови заболявания. Децата също имат значително по-висока честота на сърдечно-съдови заболявания късно в живота. Добри последващи грижи за майката и детето от специалист както и здравословен начин на живот (здравословна диета, упражнения, избягване на стреса) са особено важни за предотвратяване на последствията.

Потенциални признаци на това заболяване по време на бременността могат да бъдат идентифицирани чрез проследяване на кръвното налягане и проверка урината за протеини, което е рутинна част на всяко посещение в женска консултация. Друг важен елемент при прогнозирането на по-късната поява на прееклампсията е доплерово изследване с ултразвук с висока разделителна способност в средата на втория триместър. Това ще установи вероятността от усложнения в резултат на нарушения при имплантирането на плацентата. Дълго продължаващата прееклампсия, също води до забавяне на растежа на плода. Трябва да се има предвид че, изследването понякога е неточно, а  описаните симптоми в много случаи могат да се нормализират по-късно през бременността, без поява на очакваните усложнения . За щастие, сега е възможно да се предскаже точно започналата прееклампсия с един прост серумен тест в случай на несигурност.

Можем също изчислим риска от късна прееклампсия с кръвен тест. През втория и третия триместър на бременността, лекарят може да прецени вероятността от прееклампсия или ограничаване на растежа, с висока степен на точност. Резултатът от теста прогнозира дали могат да се очакват усложнения или дали детето трябва да се роди по-рано, което е единственият начин да се спре развитието на прееклампсията и нейните последици. Тази процедура дава възможност на индивидуална оценка на риска и времето за повтаряне на теста може да се прецени по-точно.

Колкото по-рано се установи риска от прееклампсия, толкова по-скоро е възможно да бъдете насочени за лечение в специализирани центрове, които са оборудвани да овладеят всякакви усложнения. Оптималното лечение на прееклампсия винаги включва интердисциплинарен екип, съставен от опитни акушери, интернисти, анестезиолози, психолози и педиатри.

За щастие, тежката-еклампсия е много рядка. Дори ако кръвно налягане на жената е високо и проследяващия лекар е открил белтък в урината, усложненията са редки. Най-важните неща са наблюдателност и задълбочени, редовни пренатални грижи с цел да се разпознаят бързо алармиращите симптоми.

Назад