Find us on facebook! Find us on twitter!

Какво са контракции?


Какво са контракции?

Контракциите са ритмично стягане на мускулите на матката. Може да изпитате слаби и и леки, подготвителни контракции „по някое време през третото тримесечие, които обикновено не траят повече от минута и не са редовни. Някои жени, чувстват тези контракции като менструални болки и са наречени Бракстън-Хикс контракции. Тези подготвителни контракции обикновено нямат ефект по отношение на отварянето на шийката на матката. Ако смятате обаче, че Ви притесняват, обърнете се към Вашия проследяващ лекар. От около 34 седмица от бременността, тези контракции ще притискат  вашето бебе по-дълбоко в таза Ви. Ще забележите, че коремът Ви е слиза надолу и можете да дишате по-добре, да спите по-добре и да храносмилате по-лесно, защото бебето ви вече не  повдига стомаха и диафрагмата. Няколко дни преди раждането контракциите може да се появят отново. Те са нередовни и могат да бъдат болезнени в по-голяма или по-малка степен. Те са характерни  за фалшивото раждане.

Особено, ако раждате за първи път, трябва да помислите за посещаване пренатални курсове. Ще научите техники, свързани с раждането и родовата дейност и ще Ви бъдат показани релаксиращи упражнения, които да използвате по време на раждането. Много жени високо ценят подкрепата на партньора си (или друг доверен спътник) по време на раждането: релаксиращи масажи, насърчение, подкрепа или просто самото присъствие.

В едно нещо, можете да бъдете сигурна: В момента в който поемете бебето в ръцете си за първи път след раждането-когато бебето отвори очи и погледне към вас- ще ви накара да забравите всички болки и стреса от раждането.

Назад