Find us on facebook! Find us on twitter!

Новини


4 май 2019
Светила по майчино-фетална медицина очакваме в България на 10-12 май

Светила по майчино-фетална медицина очакваме в България на 10-12 май

 

 

 

Известният проф. д-р Кипрос Николаидес, ръководител на Центъра по фетална медицина в King’s College Hospital в Лондон е един от водещите лектори на предстоящия IV Международен конгрес по майчино-фетална медицина, който се провежда у нас в края на следващата седмица на 10 и 12 май в Боровец. Последните постижения в областта на майчино-феталната медицина ще представят и дискутират видни чуждестранни и наши лекари от всички специалности с отношение към здравето на плода и майката. Конгресът е одобрен и подкрепен от най-престижната школа в сферата – Fetal Medicine Foundation, London.

Специализираният форум работи в насока обмяна на опит по отношение на установяването, проследяването и терапията на усложнена бременност и поставянето на мултидисциплинарния подход при профилактика на усложненията през интраутробния и ранния неонатален период.

От Асоциацията по майчино-фетална медицина информират, че се очакват над 350 висококвалифицирани и тяснопрофилирани специалисти по акушерство и гинекология, неонатология, хирургия, ендокринология, образна диагностика, клинична лаборатория, генетика, фетална медицина, детска кардиология, детска кардиохирургия и др.

Програмата акцентира върху резултатите на навременната високоспециализирана диагностика при проследяването на бременността,последните постижения във феталната хирургия и заключения от последните скрининги, насочени към профилактиката на прееклампсия и преждевременно раждане.

Вниманието на специалистите ще бъде насочено към преодоляването на проблемите, свързани с хипертонията и диабета по време на бременност, ще се изнесат новости от областта на генетичните изследвания, лечението на вродени дефекти вътреутробно и след раждането, съвременните терапевтични подходи в неонатологията, педиатричните и хирургичните специалности.

Сред лекторите правят впечатление още видни световни имена като проф. д-р Цветомир Луканов, ръководител на Клиниката по детска кардиохирургия на Университета в Хайделберг, проф. д-р Ранджит Аколекар от King’s College Hospital, проф. д-р Макридимас, д-р Мария дел Мар Гил от Университетската болница в Мадрид, д-р Уолтър Пласения, с и други.

Българският опит от постиженията на високоспециализираните медицински дейности при консултацията на бременните жени с цел съхраняване качеството на живот на бъдещото дете и майката ще бъде представен от доц. д-р Василев, доц. д-р Шивачев, доц. д-р Бусарски, доц. д-р  Димова, проф. д-р Савов, д-р Масларска, д-р Р. Георгиева, д-р Велковски, д-р Чилингирова, доц. д-р Хаджидеков, д-р Богданова, д-р Атанасова. Опитът на големите български клиники в областта на майчиното и детско здравеопазване ще бъде представен от д-р Велев, д-р Панова, доц. Ковачев, д-р Стоилов.

Конгресът се инициира и организира от Асоциацията по майчино-фетална медицина с цел на едно място на живо да се обмени ценен опит между български и чуждестранни специалисти.

„На конгреса ще бъдат представени данни от първи триместър скрининг през последните 10 години на национално ниво. За този период бе постигнато много по-широко обхващане на бременните жени и с 50% нарасна броят на разпознатите навреме бременности с хромозомни и генетични дефекти“, споделя д-р Мария Янкова, председател на Асоциацията по майчино-фетална медицина. Ще бъде отчетен и приносът на въвеждането на хорионбиопсията (CVS) в рутинната употреба, което драстично снижава неблагоприятните усложнения при неблагополучна бременност. Ще се обсъжда и къде е мястото на страната ни в постигането на оптималното здраве за майката и плода до и след раждането, както и в детската възраст, споделят още от организационния комитет на конгреса, в който влизат още д-р Виолета Стратиева и д-р Петя Чавеева.

Конгресът предвижда безплатен курс по специализирана пренатална диагностика Hands on techniques преди началото на програмата, както и конкурс за студенти и специализанти за най-интересен клиничен случай в майчино-феталната медицина. Отличените ще получат „билет“ за участие в XVIII Световен конгрес по фетална Медицина, който ще се проведе на 25-29 юни в Аликанте, Испания.

Конгресът е насочен, освен към акушер-гинеколози, неонатолози, детски кардиолози, детски кардиохирурзи, ехокардиографисти, ендокринолози, хирурзи, специалисти по образна диагностика, генетици, така и към специализиращи лекари, професионалисти по здравни грижи и студенти, които имат за цел да развиват кариерата си в посока майчино-фетална медицина.

Назад