Оскар Клиник с награда за иновации, връчена на онлайн форум на в.Капитал
Награда за иновации бе присъдена на д-р Мария Янкова и нейния екип от “Оскар клиник” – за скрининг за прееклампсия с 12 000 преминали пациентки за 5 г. “Първо трябва да обособим рисковите групи, към които да насочим превенцията. Това е най-новата скринингова програма, която навлезе в Европа”, каза тя на Седмата конференция “Иновации и добри практики в здравния сектор – втора част”, организиран от в. “Капитал” в рамките на панела, посветен на конкурса за иновации в здравеопазването през 2020 година.
Събитието се проведе онлайн и може да бъде проследено на запис тук: https://www.capital.bg/live/.
 
В третия панел на конференцията д-р Кирил Николчев, генерален мениджър на биофармацевтичната компания AbbVie за България, представи победителите в конкурса за иновации и добри практики. Той се провежда традиционно в рамките на конференцията на в. “Капитал” с партньорството на AbbVie.

Победител за 2-ра поредна година е д-р Асен Келчев заедно с екипа му от Клиниката по кардиохирургия в “Аджибадем Сити Клиник”. Техният проект е за аортно клапно протезиране с дясна торакотомия. Методът е иновативен, щадящ за пациента и се внедрява за първи път в България.

 

Второто място е за д-р Валери Гелев и неговия екип от Клиниката по кардиология на “Аджибадем сити Клиник Болница “Токуда”. Проектът е за вътресъдова литотрипсия, която е иновация и за света. “Тя ще помени доста стратегията за коронарните стенози”, каза д-р Гелев.

 

Третата награда е присъдена на д-р Мария Янкова и нейния екип от “Оскар клиник” – за скрининг за прееклампсия с 12 000 преминали пациентки за 5 г. “Първо трябва да обособим рисковите групи, към които да насочим превенцията. Това е най-новата скринингова програма, която навлезе в Европа”, каза тя.
Доц. д-р Калоян Давидов, медицински директор и началник на Отделението по урология на “Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда”, и неговият екип са наградени за проект за онлайн проследяване на пациенти с урологични заболявания в период на пандемия. “Идеята беше пациентите да имат връзка с нас, тъй като пандемията ги постави в тежко положение. Проследяването е невъзможно без връзка с пациента”, каза доц. Давидов.
Наградата за пациентски проект печели проектът за защитено жилище за хора с психични проблеми “Св. Рафаил”, изградено с частно финансиране в Панчарево. “Каузата ни е да предоставим извънболнична грижа за хора с психични страдания над 18-годишна възраст. С тях работят различни специалисти. За всеки потребител се изготвя индивидуална програма”, разказа Биляна Димитрова, учредител на фондация “Св. Рафаил”.

Презентацията на д-р Янкова можете да разгледате тук